V-land

Produkter i världens bästa land

Stigande elpriser kan göra ont

Det är rätt många som drabbats tungt nu i vinter med stigande elpriser. Jag läste en artikel om en kvinna som fått en elräkning på över 20 000 kronor. Det är ju mer än vissa får ut i månadslön! Staten har visserligen lovat att gå ut med stöd till de som drabbats värst men det hjälper ju inte i längden. Det gäller att se till att ha bundit sitt elavtal men till ett så bra pris som möjligt. Jämför det bästa elbolaget för dig och din elförbrukning för att hamna så rätt som det bara går. 

Hur funkar elstödet egentligen?

Den hjälp som staten går ut med är till för de som förbrukar mest el och som mest kan man få 2000 kr/månad i ersättning och i tre månader. De som får denna maximala summa är de som förbrukat mer än 2000 kWh/månad. 

Det som däremot är lite konstigt är att de som bundit sina avtal kommer att gå med vinst. En villaägare till exempel som redan tidigare har jämfört bästa elbolaget och bundit sitt pris till 60 öre/kWh och som förbrukat 2000 kWh en månad får samma ersättning som den som inte bundit. Det ger ett plussaldo på 800 kronor, per månad. 

Men då ska man ha med i beräkningen att de som valt att inte binda sitt avtal har tjänat tusentals kronor när priset låg betydligt lägre än de 60 örena jag tog som exempel men då var det inte många som klagade. 

24 Jan 2022