V-land

Produkter i världens bästa land

Ska det vara billigt eller kvalitet?

jämföra

Två av världens främsta varumärken inom sina respektive branscher är H&M och IKEA. Det är svenska produkter som ser bra ut samtidigt som de är relativt billiga. De flesta gillar det.

Sverige står av tradition även för kvalitet. Vi kan ta Bruno Mathson som ett exempel. Det är möbler som är ursnygga samtidigt som de håller högsta tänkbara kvalitet. Leksaksföretaget BRIO har tillverkat leksaker i hög kvalitet som har roat barn i decennier.

Tänk på Sveriges kocklandslag och alla enskilda kockar som har tagit medaljer i internationella tävlingar. Där handlar det väldigt mycket om att ha de bästa råvarorna och en hel del kreativitet. I den stenhårda konkurrensen måste man ha vissa kännetecken som står ut: hög kvalitet.

Volvo är ett utmärkt exempel på svensk kvalitet. Deras fokus på säkerhet är en kvalitetsmarkör som är känd över hela världen. Både i Sverige och i resten av världen finns det en efterfrågan på kvalitetsprodukter.

E-handelsföretaget e-resistible startade för att kunna sälja kvalitetsprodukter på den svenska marknaden. Det behöver inte vara produkter från Sverige. Den bärande idén är att det ska vara kvalitetsprodukter till den del av befolkningen som vill ha just detta.

De säljer en hel del skandinavisk design som håller hög nivå. Sverige och Skandinavien är dock inte de ända länderna som står för kvalitet. Japansk design är av ett unikt slag som i sin renhet tilltalar många svenskar (precis som mycket från Skandinavien tilltalar japaner). Därför öppnade de en webbutik med namnet Japanese Design med importerar kvalitetsprodukter av läder, trä, metall eller keramik.

Japanese design är, i motsats till IKEA, för de få. Inte för de många. Japanskt hantverk när det är som bäst kostar. Allt annat vore ett hån mot tillverkaren. Det har smugit sig in ett systemfel på den svenska marknaden. Det blir allt vanligare att konsumenter inte förstår att kvalitet kostar. Allt ska vara billigt. Beror det på att många inte kan bedöma kvalitet eller beror det på att få förstår hur mycket tid och ansträngning det krävs för att skapa en kvalitetsprodukt?

Företaget e-resistible driver även en webbutik som säljer kvalitetsprodukter för barn. Den bär namnet Frida & Fritiof och har ett brett sortiment med produkter från hela världen men framför allt från Skandinavien.

För en del föräldrar är det en självklarhet att deras barn ska växa upp med hög kvalitet runt omkring dem. Det är för väl att det finns företag, även på nätet, som satsar på att sälja kvalitet istället för billiga produkter. Då finns fortfarande möjligheten att välja.

Vad väljer du? Billigt eller kvalitet som får kosta och håller längre?

3 Dec 2019