V-land

Produkter i världens bästa land

Se över ditt tak

Under sommaren är det inte fel att se över ditt hus och det på flera sätt. Det är bra att bland annat se över taket och hängrännorna som ett exempel. Kanske det är läge för en takläggning eller en takrenovering?  På https://xn--taklggare-stockholm-jwb.se/ så finns det duktiga takläggare. Läs mer om dem i denna artikel på Kristianstadsbladet.

Att ta hand om ditt tak är en av de viktigaste uppgifter du som husägare kan ta dig an. Taket ska skydda huset mot saker så som regn och rusk. Det är viktigt att avrinningen av regnvatten funkar, så se över både tak och rännor. En annan sak att göra är att kolla över takpannorna. Om de har förskjutits måste de läggas på plats igen. Är de trasiga eller spruckna så bör du byta ut dem.  Se till att ta bort mossa, löv och alger.

En annan sak att se över är ställen där olika material möts; vid skorstenen, runt takfönster och kupor. Många gångar är dessa olika former av plåtbeslag. De kan behöva skrapas, grundas och målas om. En vanlig orsak till läckage är rost. Om plåtdetaljerna är sönderrostade måste du förstås byta ut dem.

Se även till att du inspekterar underlagstaket. Det kan du göra genom att lyfta på ett par pannor. Det är bra att även se till att ta bort löv och skräp under takpannorna. Annars kommer de dra till sig fukt. Om det är så att underlagspappen har fått röta eller börjat spricka så behöver du lägga om.

Se över hängrännor och stuprör

Det är viktigt att regnvatten kan rinna av på rätt sätt. Det gör att det måste vara rent i rännorna. Ta bort löv och barr ur dem. Ta även bort dessa saker från ditt tak. Det kan du göra med en borste, vattenslang eller lövblås. Rensa silen vid stuprörets övre och nedre ända och se även till att ta bort rost så att det inte sprider sig vidare. Om det är en glipa i rännan så kan du ofta laga det själv. Det görs lite olika beroende på om det är ränna i plåt eller plast; i en plåtränna rengör du med rotborste, låter torka och tätar sedan med elastiskt fogkitt, gärna asfaltbaserad. Vissa hål kan man förstärka med hjälp av asfaltband som trycks på mot det rena och torra underlaget. Sprickor i plastrännor, som är limmade i skarvarna, lagas med lim.

Ta hjälp av proffs

Takrengörning kan du göra på egen hand eller anlita en firma att göra åt dig. Samma sak gäller takbyte eller takrenovering. Du kan lägga nytt tak på egen hand om du känner dig säker på vad du gör. Annars är det en god idé att anlita en takläggare i Stockholm att göra jobbet åt dig. Då garanteras du om att det görs på helt rätt sätt. Det kan löna sig att byta ut taket om det har många år på nacken. Om det är bara vissa delar som inte mår bra så kan det räcka med en takrenovering.

 

 

 

5 Aug 2019